Britse artsen voeren actie

Voor het eerst in 37 jaar hebben duizenden Britse artsen actie gevoerd. Uit protest tegen veranderingen in hun pensioen weigerden ze donderdag niet-spoedeisende hulp te bieden en papierwerk te doen.

De Britse artsenvakbond British Medical Association noemde de 24 uursactie geen staking omdat de doktoren wel op hun werk verschenen. De vakbond vertegenwoordigt honderdduizend artsen, maar het is onduidelijk hoeveel van hen aan de actie hebben deelgenomen. In Londen was in negentig procent van de ziekenhuizen en meer dan tachtig procent van de huisartsenpraktijken sprake van een normale gang van zaken, hoewel 490 operaties en 3200 ziekenhuisafspraken waren geannuleerd.

De artsen zeggen dat de regering terugkomt van een pensioenovereenkomst die vier jaar geleden werd gesloten. Volgens de regering is die overeenkomst niet langer betaalbaar. De autoriteiten vinden dat de artsen niets te klagen hebben en dat ze met de actie patiënten benadelen.

Uit peilingen is gebleken dat er weinig steun is voor de actie. Veel Britten krijgen te maken met kortingen op hun pensioen nu de regering miljarden moet bezuinigen.