Postcodeloterij moet 'gegarandeerd' cadeau alsnog uitkeren

De Nationale Postcodeloterij moet zes deelnemers die vanwege een actie besloten mee te spelen in de loterij 2500 euro uitkeren. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag bepaald, zo werd woensdag bekend.

De zes speelden in 2010 mee met een 'Gouden Munt'-actie van de Postcodeloterij. Ze waren lekker gemaakt met een brief waarin stond dat ze na het insturen van de bon 'gegarandeerd' een fantastisch welkomstgeschenk zouden ontvangen. In hun geval was dat 2500 euro, maar dat geld kregen ze niet.

Volgens de Postcodeloterij ging het slechts om een kans om dit bedrag winnen, wat op de achterkant van de brief zou staan. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dat de reclame misleidend was, waarop de zes naar de rechter stapten om hun geld op te eisen.

De rechter oordeelde dat nergens wordt verwezen naar de tekst op de achterkant van de brief. Bovendien vormde die, overigens onduidelijke, tekst geen onderdeel van de overeenkomst. De loterij had aangevoerd dat de zes redelijkerwijs hadden moeten begrijpen dat zij geen recht hadden op het geld, maar daarin ging de rechter niet mee. "De Postcodeloterij dient als professionele partij zorg te dragen voor eenduidige correspondentie."