Cyberstalking kost Amsterdamse zeventig mille

Een vrouw uit Amsterdam moet zeventigduizend euro schadevergoeding betalen voor het cyberstalken van een regisseur en een actrice. Ze mag de twee ook niet meer lastigvallen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald, meldt advocaat Cees Nierop dinsdag.

Regisseur Christopher Johnson en actrice Mariana Tosca benaderden hem nadat een rechtbank in Los Angeles een soortgelijke uitspraak had gedaan. "De vrouw ging na die uitspraak gewoon door omdat het vonnis van die rechtbank niet geldig was in Nederland."

De vrouw, Efthima D., zou maandenlang via onder meer Twitter haar gal hebben gespuid over de regisseur en de actrice. De rechtbank heeft D. nu bevolen een schadevergoeding te betalen.

In het bedrag zijn onder meer reputatieschade, misgelopen opdrachten en het geld dat aan advocaten in de VS en Nederland is gespendeerd meegenomen. Ook moet D. al haar berichten verwijderen. "Voor iedere nieuwe overtreding moet ze vijfhonderd euro betalen."

Nierop heeft niet eerder een intercontinentale stalkingzaak meegemaakt. "Christopher noemt het ook wel de first international cyberstalking case, maar ik weet niet of het nooit eerder is voorgekomen."