Zijlstra wil 'studiebijsluiter' voor universiteiten

Alle hogescholen en universiteiten moeten uiteindelijk met een zogenoemde studiebijsluiter gaan werken. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD).

In de bijsluiter staat onder meer informatie over de studenttevredenheid en de toekomstperspectieven van bepaalde opleidingen. "Wat is nu mijn baankans in de toekomst en wat is mijn kans op een goed salaris?", zei Zijlstra tijdens een open dag van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. "Hoeveel eerstejaars zijn er en hoeveel lesuren krijg ik. Dat zijn zaken die je wilt weten en wilt kunnen vergelijken."

Aan Studie in Cijfers, zoals het initiatief heet, doen tot nu toe de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion, de Hanzehogeschool Groningen en Windesheim mee. "Ik vind dat dat breder moet worden", gaf Zijlstra aan. "Want vergelijkbaarheid staat en valt met deelname van alle instellingen."

Studentenorganisaties als ISO, LSVb, JOB en LAKS hadden gelobbyd voor de bijsluiter en verwelkomen het 'objectieve' instrument, dat volgens hen een betere hulp biedt dan glossy voorlichtingsfolders.


Zijlstra wil 'studiebijsluiter' voor universiteiten (Foto: Novum)