LAKS kwaad over strengere exameneisen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is kwaad over het feit dat de exameneisen wel zijn verzwaard, terwijl er volgens de scholierenorganisatie onvoldoende geïnvesteerd is in de kwaliteit van het onderwijs. Een op de tien vmbo'ers zakte dit jaar, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Het LAKS benadrukt niet boos te zijn over de nieuwe eis dat het gemiddelde van de cijfers voor het centrale examen minstens een 5,5 moet zijn. "Het kan alleen niet zo zijn dat de eisen verhoogd worden, terwijl er verder niet geïnvesteerd wordt in kwaliteit", laat het in een verklaring weten. "Het gevolg is dat het aantal gezakte leerlingen enorm toeneemt."

Het doel van de zwaardere eisen is volgens het LAKS om scholieren meer basiskennis te geven en een diploma waardevoller te maken. "Een scholier krijgt niet meer basiskennis als er pas aan het eind van de leerweg strengere eisen gesteld worden", meent voorzitter Lotte Savelberg.

Het College voor Examens had al verwacht dat meer leerlingen zouden zakken vanwege de strengere eisen. De eindexamens zijn desondanks op alle niveaus beter gemaakt dan in voorgaande jaren, waardoor het aantal gezakte leerlingen iets lager ligt dan verwacht.


LAKS kwaad over strengere exameneisen (Foto: Novum)