Islamist steekt Brusselse agenten neer

Een fundamentalistische moslim heeft vrijdagavond twee politieagenten in Brussel neergestoken. Een van hen raakte daarbij zwaargewond. De man wilde dat België het boerkaverbod zou intrekken en zijn militairen zou terugtrekken uit Afghanistan. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische hoofdstad zaterdag.

De dader is een 34-jarige islamist uit Frankrijk. Hij is opgepakt voor "poging tot moord in een terroristische context" en riskeert levenslang. Tijdens zijn eerste verhoor zei hij dat hij wilde worden doodgeschoten door de politie.

De steekpartij vond plaats in het metrostation Beekkant in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daar waren vorige week rellen uitgebroken nadat de politie een vrouw in boerka had aangehouden.

Update 23:42
De steekpartij is een wraakneming wegens de eerdere gebeurtenissen rond het nikabmeisje in Sint-Jans-Molenbeek, aldus  zita.be. De dader verklaarde voor de onderzoeksrechter een moedjahedien te zijn, en uit Parijs te zijn gekomen om de 'heilige oorlog' te voeren. Tevens werden in zijn bagage verschillende krantenknipsels gevonden over Sharia4Belgium en over de premie van 250 euro die het Vlaams Belang uitlooft aan wie een vrouw in boerka of nikab aangeeft bij de politie.

Buiten het grote mes was hij ook in bezit van een mes met klein lemmet dat in een pen verwerkt zat. De feiten zijn vastgelegd door bewakingscamera's, en tonen hoe de dader de agenten aanvalt terwijl ze patrouilleren in een gang.

In een ander bericht melde zita.be dat in de bagage van de dader verschillende documenten werden gevonden die onder meer verwezen naar Sharia4Afghanistan en de taliban.

De voorzitters van de Liga van de Imams van België en van de Unie van de Moskeeën van Brussel hebben zaterdag het geweld in Molenbeek scherp veroordeeld. De Belgische imams verklaarden dat de gebeurtenissen het gevolg zijn van de daden van een kleine groep, die niet representatief is voor de moslimgemeenschap in België. Tevens stelden zij dat moslima's in België de wet moeten respecteren.