Rellen in BelgiŽ door niqab

De arrestatie van een gesluierde vrouw in Sint-Jans-Molenbeek, een stad in Vlaanderen, nadat zij de agente die haar identiteit wilde controleren een kopstoot gaf, heeft donderdag geleid tot rellen. De agente liep door de kopstoot een gebroken neus op. Ook verloor zij enkele tanden.

Dit valt te lezen in onder meer De Standaard. De moslima Stéphanie D. liep in nikaab over straat, toen ze gestopt werd door twee agenten die haar identiteit wilden controleren. Sinds april 2010 is het in België verboden om zich met kleding die het gezicht bedekt in het openbaar te begeven.

Stéphanie D. handelde uit zelfverdediging, zegt zij bij een persconferentie van Sharia4Belgium. Zij verklaarde dat ze zich wel moest verdedigen, omdat de zes agenten die haar meenamen naar het politiebureau op het punt stonden om haar te doen stikken. Tijdens de persconferentie was zij erg terughoudend om op de vragen van de media te antwoorden.

Het was vooral Fouad Belkacem, woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, die het woord voerde. "Onze zuster is door de politie geslagen en in het ziekenhuis beland. Op het politiebureau hebben ze haar gevraagd om haar niqab uit te doen, om haar te fouilleren. Ze heeft dat geweigerd omdat onze religie ons verbiedt om ons lichaam te tonen aan ongelovigen. Drie agenten hebben haar niqab en haar ondergoed verscheurd. Ze werd zo goed als gewurgd en heeft zich tegen de dienaren van de duivel geweerd. Vervolgens werden de agenten zo dol als honden en hebben ze haar geboeid. Ze stond naakt voor iedereen en ze lachten allemaal met haar." volgens Belkacem.

Volgens VSOA-politie tart het alle verbeelding dat het parket de vrouw vrijliet. "Men ontmoedigt bewust of onbewust politiemensen om in de toekomst nog hun werk te doen." De rellen die op de feiten volgden, noemt de vakbond "volledig misplaatst en disproportioneel".

"De hallucinante uitlatingen tijdens de manifestatie en zeker deze tijdens de persconferentie en in de video, zijn naast de onaanvaardbare acties, onacceptabel en sterk te veroordelen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in een mededeling.

Burgemeester Moreaux geeft aan niet te zullen buigen voor de betogers: "Ze zullen geen meesters van de straat zijn", zei hij. Hij verdedigde ook de grote politieaanwezigheid. Tevens attendeerde hij erop dat alles in touw was gezet door Sharia4Belgium: "De betogers komen niet van Molenbeek, maar van Antwerpen".

Schepen Jamal Ikazban die naar het politiecommissariaat ging waar hij probeerde om de gemoederen te bedaren, vertelde tegen een agent wat zijn functie was, maar dat bleek niet veel uit te halen. Hij zegt dat hij handboeien om kreeg en tegen de grond geduwd werd door verschillende agenten. De agenten, die de schepen oppakten, zouden verklaard hebben dat hij de veiligheidszone probeerde binnen te dringen die was opgetrokken rond het gemeentehuis.

De schepen ontkent dat hij naar het gemeentehuis probeerde terug te keren. Hij zal de video's van het incident aan de onderzoekers binnen de federale politie overmaken om zijn uitspraken te staven.