Rutte op 'geheime' Bilderbergconferentie

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zat vrijdag de wekelijkse ministerraad niet voor. Hij is in de Verenigde Staten voor de Bilderbergconferentie, samen met onder anderen koningin Beatrix en D66-leider Alexander Pechtold. De SP en de Partij voor de Dieren willen weten wat er allemaal gebeurt op de conferentie, waar jaarlijks een keur aan invloedrijke personen samenkomt.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) liet na afloop van de ministerraad weinig los over de bijeenkomst. "Zoals altijd worden over de inhoud van hetgeen daar besproken geen mededelingen gedaan." Zelf was Verhagen ook al eens op de conferentie.

SP-Kamerlid Harry van Bommel ageert al jaren tegen de besloten bijeenkomst, die ieder jaar op een andere plek wordt gehouden. Hij wil dat Rutte openheid geeft over de conferentie. "Een geheime bespreking met wereldleiders en topindustriëlen waar niet over gesproken mag worden zou elke democraat moeten weren", twittert hij.

Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld. Ook zij wil dat openbaar wordt gemaakt wat is besproken. Ook wil ze weten wie opdraait voor de reis- en verblijfkosten van Rutte.

De Bilderbergconferenties, gewijd aan internationale vraagstukken, zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en er worden nooit mededelingen gedaan over de onderwerpen die worden besproken. Dit voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst. Aanleiding was de verslechterende verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa. Deze eerste bijeenkomst werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. Daar dankt de conferentie ook zijn naam aan.