Proces tegen 'tattookillers' van start

Het proces tegen de zogenoemde tattookillers gaat vrijdag van start in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West. Jeroen S., Evert S. en de broers Cor en Brian P. staan terecht voor een liquidatiepoging op de Amsterdamse crimineel Marlon Dalfour in 2009.

De verdachten danken hun bijnaam aan een grote tatoeage met Chinese tekens op hun rug, die 'daadkrachtig' zou betekenen. Evert S. is sinds de moordpoging voortvluchtig en staat op de nationale opsporingslijst. De overige drie verdachten werden kort na de liquidatiepoging opgepakt en zitten sindsdien vast.

De destijds 34-jarige Amsterdammer Dalfour werd op 10 augustus 2009 in de Vierlinghstraat in Amsterdam Slotervaart beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij werd vanuit een rijdende auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

Het veronderstelde moordcommando wordt ook in verband gebracht met de in februari 2009 gepleegde moorden op de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor. Ze worden hier niet voor vervolgd. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten.

Een 30-jarige man uit Schiedam, K., is zowel verdachte als getuige in de zaak tegen de bende. Hij wordt verdacht van wapenbezit. In afwachting van opname in een getuigenbeschermingsprogramma, werd hij in Brazilië van dichtbij beschoten, meldde zijn advocaat in mei. De man raakte daarbij doof aan een oor.

Het onderzoek naar de bende werd in april 2010 overgenomen door het landelijk parket. In de media werd gespeculeerd dat de officier van justitie ernstig bedreigd werd door leden van de tattookillers. Volgens een woordvoerder had de overname echter een praktische reden.

De bekendmaking van de strafeisen tegen verdachten Jeroen S., Evert S. en Cor en Brian P. staat gepland voor volgende week vrijdag. De uitspraak volgt op 17 juli.