Hollandse Nieuwe is 'lekker vet'

De Hollandse Nieuwe is dit jaar 'lekker vet'. Dat meldt de Scheveningse visboer Albert Simonis donderdag aan Novum Nieuws. Simonis verkocht vorig jaar volgens de AD Haringtest de lekkerste haring van het land.

Zijn haringinkoper heeft woensdag in de Noorse havenstad Stavanger de eerste aan land gebrachte Hollandse Nieuwe geproefd en spreekt van een uitstekende kwaliteit. Lekker vet betekent dat de haring een vetgehalte heeft van minimaal zestien procent.

Simonis denkt dat het mooie weer op de Noordzee heeft bijgedragen aan de uitstekende kwaliteit haring. "Zonnig weer betekent warmer zeewater waarin meer plankton aanwezig is. De haring heeft meer voedsel gehad en is snel vetter is geworden.

De visboer kijkt uit naar de allervetste haring, ook wel de koninginneharing genoemd, die een vetpercentage heeft van twintig procent."Deze wordt midden juni verwacht als de vis volop tijd heeft gehad om zich te goed te doen aan het plankton."

Het haringseizoen gaat op woensdag 6 juni van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar het Jeugdsportfonds. Een woordvoerder van het fonds geeft aan dat het geld wordt gebruikt voor de contributie van sportverenigingen voor kinderen wier ouders daar geen geld voor hebben. Vorig jaar bracht het vaatje 67.750 euro op, wat werd overgemaakt naar Jantje Beton.

Drie dagen na de veiling hijst demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager de Scheveningse vlag, waarmee hij Vlaggetjesdag aftrapt, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.

Volgens het Nederlands Visbureau mag alleen een haring die op een traditionele wijze is bereid en een vetgehalte van minstens zestien procent heeft, een Hollandse Nieuwe worden genoemd. De vis wordt vers aan land gebracht, daar gekaakt en gepekeld en vervolgens ingevroren. Het invriezen van de haring doodt de voor de mens ongezonde haringwormparasiet.

Hollandse Nieuwe wordt ook maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing, omdat de jonge haring nog geen kuit bevat.

In de wintermaanden is de haring mager. Als de lente aanbreekt, eet de haring zich vol met plankton wat het vetgehalte verhoogt. Dit leidt ertoe dat het gewicht van de haring tot een kwart uit vet kan bestaan. In mei is de haring voldoende vet en start de vangstperiode tot juli, waarin vooral Noorse, Deense en Nederlandse vissers op haring jagen.

Vorig jaar werd ruim vijftien procent van haring verwerkt tot maatjesharing. Daarvan ging de helft naar Duitsland, ruim 43 procent naar Nederland en de rest naar België. De overige 85 procent van de gevangen haring werd verwerkt tot onder meer rolmops of gerookte haring.


Hollandse Nieuwe is 'lekker vet' (Foto: Novum)