Familie Britse voetballers mijdt EK wegens racisme

Familieleden van enkele zwarte spelers van het Engels voetbalelftal mijden het Europees voetbalkampioenschap van komende maand. Ze zijn bang in Polen en Oekraïne racistisch te worden bejegend.

Mark Chamberlain, de vader van Alex Oxlade-Chamberlain en zelf ook ooit international, denkt er beter aan te doen thuis te blijven, vertelde hij Sky Sports News vrijdag. Hij nam dat besluit nadat de Britse regering en mensenrechtenorganisaties hadden gewaarschuwd dat in Polen en Oekraïne racistisch verbaal en fysiek geweld te vrezen valt.

"Het is een grote zorg", zei Chamberlain, die aantekende dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen. "Ik vind dat je veiligheid belangrijker is dan een potje voetbal. Er zijn de laatste paar weken berichten over racistische treiterijen en bedreigingen. De voorzichtigheid gebiedt dat ik daarbij uit de buurt blijf."

Vorige week liet de familie van een andere Arsenal-aanvaller, Theo Walcott, al weten om dezelfde reden thuis te blijven. Ook Joleon Lescott, verdediger van landskampioen Manchester City, toonde zich bezorgd om het racisme in de gastlanden van het EK. "Het is een schande dat de familieleden van sommige teamgenoten het gevoel hebben dat ze niet kunnen gaan." Ook Lescotts familie blijft komende maand thuis, maar besloot daartoe niet uit angst voor racisme.

"De harde werkelijkheid is dat racisme nog altijd gemeengoed is in Polen en Oekraïne", zei Kate Allen van de Britse afdeling van Amnesty International. "Er zijn talloze meldingen van vreemdelingenhaat op de tribunes van Poolse voetbalstadions."