'Veiligheid patiŽnt ziekenhuis Boxmeer in geding'

In het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer is de patiëntveiligheid in het geding. De directie weigert al jaren genoeg specialisten in te zetten en de werkdruk voor chirurgen is te hoog. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat in handen is van de Volkskrant.

Onlangs werden nog twee chirurgen van het ziekenhuis op non-actief gezet omdat ze niet goed samenwerkten. Het probleem ligt echter vooral bij de directie van het ziekenhuis, schrijft emeritus hoogleraar Peter Soeters in het onderzoeksrapport. Soeters werd als bemiddelaar ingeschakeld in 2008, toen ziekenhuis al jaren gebukt ging onder een eilandjescultuur waarin afdelingen slecht samenwerkten.

Soeters en een collega van de Nederlandse Verenging van Heelkunde stelden destijds al vast dat er een vijfde en misschien een zesde moest komen. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft daaraan nooit gehoor gegeven, waardoor de werkdruk voor andere chirurgen 'onaanvaardbaar hoog' is.

Het bestuur heeft volgens Soeters ook apparatuur op de afdeling chirurgie ten onrechte niet vervangen. Zo heeft het ziekenhuis de vervanging van essentiële apparatuur op de afdeling mammachirurgie 'extreem lang' uitgesteld, wat gevolgen had kunnen hebben voor chirurgische ingrepen. "De situatie is riskant en de kwaliteit van zorg is in het geding", concludeert de hoogleraar.