SP sluit 'elitair' GroenLinks uit

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen heeft zondag in Heerlen fel uitgehaald naar GroenLinks. Mochten de socialisten het voortouw krijgen bij coalitieonderhandeling, hoeft het 'niet linkse' GroenLinks wat hem betreft niet aan te schuiven.

Voor voormalig lijsttrekker Marijnissen heeft GroenLinks het bij de SP verknald door het zogeheten Kunduz-akkoord te ondertekenen, zo zei hij tijdens een debat over linkse samenwerking. De partij is volgens hem niet meer links. "Het is een elitepartij, een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan", zo tekende Dagblad De Limburger op.

Mocht Tofik Dibi de strijd om het lijsttrekkerschap van Jolande Sap winnen, dan verdwijnt het woord links helemaal uit GroenLinks en is het vooruitzicht op samenwerking nog beroerder, aldus Marijnissen. GroenLinks staat in de peiling van Maurice de Hond momenteel op vier zetels, de laagste stand ooit in een peiling sinds de oprichting.

Update 16:08
Jan Marijnissen heeft tegenover De Volkskrant ontkend dat hij heeft gezegd GroenLinks uit te willen sluiten van politieke samenwerking. De berichtgeving door De Limburger noemt hij 'totale onzin'. "Het is GroenLinks dat nu kiest voor de Kunduzcoalitie. Ze zijn niet meer links op sociaal-economische thema's", zo heeft Marijnissen volgens de SP gezegd. De deur staat volgens hem nog steeds open.