D66 wil 40-urige werkweek terug

Om de welvaartsstaat betaalbaar te houden moet de 40-urige werkweek weer de standaard worden. Dat komt in het verkiezingsprogramma van D66 te staan, zei Kamerlid Wouter Koolmees zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Een alternatief is volgens hem het schrappen van vrije dagen zoals de tweede pinksterdag.

Koolmees is een van de architecten van het Kunduz-akkoord. Dat akkoord is volgens hem een mooi begin om structurele economische problemen aan te pakken. "Nu moeten we doorpakken."

Het Kamerlid benadrukte dat het niet de bedoeling is voortdurend een begrotingstekort van drie procent te hebben. "In slechte tijden mag dat tijdelijk, maar wij hebben nu al vijf jaar zo'n hoog begrotingstekort." Daarom zijn meer maatregelen volgens hem onontkoombaar.

Koolmees wees erop dat Nederlanders gemiddeld 1350 uur per jaar werken, driehonderd uur minder dan bijvoorbeeld Denemarken. Hij erkende dat het aantal gewerkte uren niet alles zegt. In Griekenland wordt bijvoorbeeld gemiddeld 1900 uur per jaar gewerkt. "De productiviteit per werknemer is ook van belang."

In de jaren tachtig is de werkloosheid bestreden door de werkweek in te korten naar ongeveer 36 uur. Zo werd het werk over meer mensen verdeeld. Koolmees wil niet direct een langere werkweek invoeren, maar over vijf tot tien jaar. "Wij begonnen in 2006 ook al over het verhogen van de AOW-leeftijd en dat gebeurt ook nu pas. Maar we moeten zorgen dat het invoeren van een langere werkweek niet ook in een haakse bocht gebeurt zoals nu met de AOW-leeftijd is gedaan."

Hij maakt zich zorgen over de oplopende staatsschuld. "De schuld was in 2008 nog 250 miljard euro. Nu is dat meer dan vierhonderd miljard euro. De schuld moet met rente worden terugbetaald. Zo wordt je afhankelijk van de financiële markten en zo is in Griekenland het vertrouwen verloren gegaan."

Hij wees ook op de situatie in de gezondheidszorg. Door de vergrijzing gaat veel ervaren personeel met pensioen en komen er tegelijkertijd steeds meer patiënten bij. "Om de tekorten op te vangen zullen we meer moeten gaan werken."