Leiders G8 waarschuwen Noord-Korea

\De leiders van de G8 hebben Noord-Korea zondag gewaarschuwd dat er meer sancties worden ingesteld als het land doorgaat met het in gevaar brengen van de stabiliteit in de regio. Als voorbeeld werd de lancering van een langeafstandsraket in april genoemd.

De Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland en Groot-Brittannië schreven in een verklaring dat er grote zorgen bestaan over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. "We bekrachtigen ons voornemen om er bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan te dringen maatregelen te nemen als antwoord op handelingen van Noord-Korea, waaronder het lanceren van ballistische raketten en het uitvoeren van nucleaire testen", aldus de verklaring.

De Veiligheidsraad heeft sancties ingesteld tegen Noord-Korea na de eerste nucleaire test in 2006. De sancties werden aangescherpt na een tweede test in 2009. De hoop was dat de sancties ertoe zouden leiden dat ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten zou worden stopgezet. Noord-Korea zei echter eerder deze maand dat het van plan is het kernwapenarsenaal tegen elke prijs uit te breiden.