Openingskoers aandeel Facebook $38

Facebook gaat 38 dollar per aandeel vragen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De onderneming verwachtte eerder tussen de 34 tot 38 dollar te kunnen ophalen. De beursgang kan Facebook maximaal 18,4 miljard dollar (14,5 miljard euro) opleveren.

De handel in aandelen Facebook begint vrijdag. Woensdag werd bekend dat Facebook een kwart meer aandelen uitgeeft dan eerder aangekondigd vanwege een hoger dan verwachte vraag. Het totale aantal uit te geven aandelen komt daarmee op 421 miljoen. Als de vraag toch nog hoger uitvalt, kunnen nog eens zestig miljoen aandelen uitgegeven worden.

Als de oprichters van Facebook inderdaad zo'n 18,4 miljard dollar aan de beursgang overhouden, dan is dat meer dan een beursgang van een internetbedrijf ooit heeft opgeleverd. Voorheen was Google recordhouder. Dat haalde bij zijn beursgang in 2004 bijna twee miljard dollar op.

Facebook werd begin 2004 opgericht door studenten van de Harvard universiteit in de Verenigde Staten. Het aantal gebruikers steeg daarna snel. Volgens Facebook maken nu 845 miljoen mensen minimaal één keer per maand gebruik van het sociale netwerk. In oktober vorig jaar werd Facebook ook in Nederland het grootst. Met bijna zes miljoen gebruikers is het nu populairder dan Hyves.


Facebook vraagt 38 dollar per aandeel (Foto: Novum)