Utrecht dokte flink voor hotels familie Nicolich

De gemeente Utrecht heeft 29 duizend euro betaald om de romafamilie Nicolich een halfjaar onder te brengen in hotels en vakantieparken. Dat concludeert het AD uit stukken die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg.

De gemeente betaalde niet alleen de overnachtingen, maar ook bijkomende kosten van diners in de hotels, een huurfilm, telefoonkosten en een schoonmaakploeg bij onder meer Landal GreenParks om de bende die de familie in het vakantiehuisje had achtergelaten op te ruimen.

De onderkomens werden geregeld door de bestuursadviseur van burgemeester Aleid Wolfsen, Jan van der Valk. Bij het boeken werd tegen de vakantieparken niet gezegd wie de gasten waren, maar daar kwamen ze vervolgens snel genoeg achter.

"Er waren klachten van andere vakantievierders, de kinderen kliederden op de muren en de gordijnen werden vernield", zegt Ineke de Jong van vakantiepark 't Eekhoornnest in Soest in de krant. De herstelkosten werden op de gemeente verhaald. De familie moet de schoonmaakkosten terugbetalen. Steeds als het uit de hand liep, werd een nieuw verblijf geregeld. De trektocht langs parken en hotels begon toen de familie eind september 2009 vanwege overlast uit een flat in Overvecht werd gezet. Het stopte toen de familie in april 2010 in een landhuis in De Meern terecht kon.

Daar moest de familie uiteindelijk ook weg. In april zijn de laatste gezinsleden daar vertrokken. Rocky Nicolich, zijn vrouw en hun kinderen zijn nu ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland.

Zijn moeder en broers, die ook in De Meern zaten, moeten op eigen gelegenheid onderdak zoeken. Sonny Nicolich zegt in het AD dat dit niet meevalt. "Iedereen verbreekt het contact als ik mijn achternaam noem."