Bijzonder koude dagen op komst

De komende dagen wordt het bijzonder koud. Dinsdag en woensdag wordt het hooguit 10 tot 13 graden. Zulke lage waarden komen halverwege mei zelden voor in Nederland. Mogelijk worden zelfs records gebroken, meldt Weerplaza maandag. Ook op Hemelvaartsdag wordt het waarschijnlijk koud.

Dinsdagmiddag wordt het in De Bilt ongeveer 12 graden. De laatste keer dat het op 15 mei zo koud was, was in 1991. Sinds 1901 is de temperatuur slechts elf keer onder de 12 graden uitgekomen.

Woensdag wordt het naar verwachting slechts 10 graden. In 1958 bleef het kwik op 16 mei voor het laatst rond die waarden steken, toen werd het 10,5 graden. Het record van koudste 16 mei staat op 9,8 graden en stamt uit 1926. Mogelijk wordt zelfs het record voor koudste 16 mei gebroken.

De lage temperaturen komen door de aanvoer van heel koude lucht vanaf de oceaan. Vooral in de hogere luchtlagen gaat de temperatuur behoorlijk naar beneden. Uiteindelijk volgt dan ook de lucht dicht bij de grond.

Zowel dinsdag als woensdag is het wisselend bewolkt en vallen geregeld buien. Dinsdag zijn de buien het zwaarst met kans op hagel en onweer. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar 6 of 7 graden. Woensdag staat er bovendien een koude wind die aan zee windkracht 6 of 7 en in het binnenland windkracht 4 haalt.

Het koude weer houdt ook aan op Hemelvaartsdag. Weerplaza verwacht dan temperaturen van 10 tot 14 graden. Wel neemt de kans op neerslag af, staat er minder wind en schijnt de zon vaker.

Vanaf vrijdag wordt het warmer. In het weekend wordt het 15 tot 20 graden. De kans op buien blijft echter aanwezig.