VVD daalt in peiling, CDA stijgt

De VVD is deze week 2 zetels gedaald naar 28 in de peiling van Maurice de Hond, de laagste score sinds het aantreden van het kabinet. Het CDA daarentegen stijgt onder invloed van de strijd om het lijsttrekkerschap 2 zetels tot 15 zetels.

De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer, het CDA 21. De SP, die er 15 heeft, daalt in de peiling 1 zetel en zou nu uitkomen op 29 zetels, waarmee de partij groter zou zijn dan de VVD. GroenLinks gaat ook 1 zetel achteruit ten opzichte van een week geleden en komt uit op 7. De partij heeft er nu nog 10.

De PvdA bleef afgelopen week steken op 20 zetels, 10 minder dan de sociaaldemocraten er nu hebben. D66 (nu 10) zou er 17 halen, eveneens onveranderd ten opzichte van een week geleden.

De PVV scoort bij De Hond 20 zetels, 1 meer vergeleken met vorige week. De partij bezet nu 23 stoelen in de Kamer. ,,Deze partij houdt steeds beter haar kiezers uit 2010 vast’’, stelt de onderzoeker.

Onder kiezers met een lage opleiding stemt volgens De Hond bijna de helft (48 procent) SP of PVV. Bij kiezers met een hoge opleiding komt dit percentage uit op 13 procent. VVD en D66 scoren bij kiezers met een hoge opleiding 40 procent en bij kiezers met een lage opleiding 19 procent.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

VVD daalt in peiling, CDA stijgt
VVD daalt in peiling, CDA stijgt (Foto: ANP)