James Cameron denkt al aan Avatar 4

James Cameron werkt al jaren aan Avatar 2 maar heeft het al over een vierde film. Hij wil alleen nog maar Avatar-films en documentaires over de oceaan maken. "Ik zit in de Avatar-business, punt", zegt de regisseur in een interview met The New York Times. "Ik maak Avatar 2, Avatar 3 en misschien Avatar 4 en ik produceer films van andere mensen."

De 57-jarige Cameron is niet van plan nog een andere film te regisseren. "Ik ben niet geïnteresseerd in scenario's," aldus de regisseur die met de 3D-film Avatar uit 2009 het grootste kassucces ooit afleverde."Ik weet dat het een beetje beperkt klinkt, maar binnen Avatar kan ik alles vertellen wat ik te zeggen heb, als het gaat om de staat van de wereld en wat ik denk dat er moet gebeuren."

"En alles wat ik niet kan zeggen, zeg ik met documentaires, daar ga ik ook mee door." James Cameron maakte dit jaar een recordduik naar het diepste punt van de aarde voor een documentaire over het leven op de oceaanbodem. "Ik heb vijf documentaires gemaakt in tien jaar tijd en ik hoop er nog vel meer te maken."

James Cameron werkt daarnaast al tweeënhalf jaar aan het vervolg op Avatar, die is gemaakt met revolutionaire filmtechnieken. "De virtuele productiemethode was extreem prototypisch voor de eerste film", zegt Camerom. "Niemand had er nog ervaring mee en we wisten niet eens of het wel ging werken."

Avatar gaat over Na'vi-wezens op de planeet Pandora. Wanneer het tweede deel uit moet komen is nog niet helemaal duidelijk. Producent Jon Landau zei eerder dit jaar dat Avatar 2 nog een paar jaar op zich laat wachten.


James Cameron denkt al aan Avatar 4 (Foto: Novum)