PVV klimt in de peiling, VVD en SP verliezen

De PVV krabbelt weer wat op. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De PVV wint twee zetels ten opzichte van vorige week en komt uit op negentien zetels. De VVD en de SP verliezen beide een zetel en houden er ieder dertig over.

De PvdA wint een zetel en komt op twintig terecht, het CDA blijft op dertien staan. D66 en GroenLinks blijven staan op respectievelijk zeventien en acht zetels. De ChristenUnie verliest een zetel en houdt er zes over.

Als de verkiezingsuitslag overeen zou komen met de peiling van De Hond, zou het formeren een lastige klus worden. De zogenoemde Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft in de peiling van deze week samen 74 zetels. Paars Plus, bestaande uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, zou uitkomen op 75 zetels. Een linkse coalitie van SP, PvdA, D66 en GroenLinks haalt samen ook 75 zetels, onvoldoende voor een meerderheid.

Van de mogelijke coalities is de linkse optie het meest populair, 27 procent van de ondervraagden ziet deze coalitie het liefst. De Kunduz-coalitie is favoriet bij 26 procent van de geënquêteerden. Paars Plus wordt door zestien procent van de mensen als ideale coalitie gezien, elf procent gaat voor een 'middencoalitie' van VVD, CDA en PvdA. Die laatste optie heeft echter bij lange na niet voldoende zetels voor een meerderheid.

Wilders opperde afgelopen week dat Nederland uit de EU zou moeten stappen. Een kwart van de Nederlanders vindt dit een goed plan. Bijval komt vooral uit de eigen achterban. Driekwart van de PVV-stemmers wil dat Nederland uit de EU stapt. Driekwart van de SP-stemmers vindt dit ook een goed plan, onder de aanhang van andere partijen vindt het idee nauwelijks steun.