Aantal ouderen met drankprobleem verdubbeld

Het aantal ouderen met een drankprobleem loopt op. In de afgelopen tien jaar is het aantal 55-plussers dat verslaafd is aan alcohol bijna verdubbeld tot tienduizend mensen. Dat schrijft het AD donderdag.

Volgens Dick van Etten van Verslavingscentrum Maliebaan in Utrecht is dat nog maar het topje van de ijsberg. "Want dit zijn alleen de mensen die al om hulp vragen", zegt hij in de krant. "De babyboomers hebben nu tijd en geld en zijn drank gewend. Dat gaat mis."

De behandeling van senioren vergt speciale aandacht. "Vooral vanwege hun fysieke gesteldheid", weet Van Etten. "De stofwisseling is langzamer, middelen worden dus minder snel afgebroken. Ouderen hebben ook meer tijd nodig om te herstellen."

Instellingen in het hele land zetten hulpprogramma's op voor de groeiende groep 55-plussers met een drankprobleem. Een woordvoerder van het Trimbos Instituut denkt dat het aantal verslaafde babyboomers vorig jaar opnieuw is toegenomen. De exacte cijfers voor 2011 zijn nog niet in kaart gebracht.


Aantal ouderen met drankprobleem verdubbeld (Foto: Novum)