OM vervolgt 'discriminerende' coffeeshop niet

Justitie in Maastricht gaat niets doen met klachten van bezoekers die dinsdag vanwege hun nationaliteit werden geweigerd bij coffeeshop Easy Going. Volgens het Openbaar Ministerie is geen sprake van strafbare discriminatie. "Wij hebben de politie gevraagd geen aangiften in deze kwestie op te nemen, maar de klacht vast te leggen in een melding", zegt een woordvoerder. In Brabant wordt de zaak wel opgepakt.

Easy Going weigerde dinsdag een tiental bezoekers met het doel een proces uit te lokken. De bedoeling was dat de geweigerde bezoekers aangifte van discriminatie zouden doen. Volgens de woordvoerder is alleen een melding vastgelegd.

"Wij voeren slechts overheidsbeleid uit en de overheid heeft bepaald dat dit niet strafbaar is", legt een woordvoerder van het OM uit. Hij wilde niet ingaan op de vraag of het geen goed idee is een rechter de nieuwe maatregel te laten toetsen.

De bezoekers kunnen nu naar het gerechtshof in Den Bosch stappen om justitie te dwingen alsnog vervolging in te stellen. "Je kunt ervan op aan dat ze dat gaan doen. Desnoods gaan we door tot het Europese Hof van Justitie", zegt eigenaar van Easy Going Marc Josemans. Hij is tevens voorzitter van de Maastrichtse coffeeshopvereniging VOCM.

Justitie in Breda gaat de zaak wel uitzoeken naar aanleiding van een aangifte uit Tilburg, waar coffeeshop Toermalijn dinsdag een soortgelijke actie voerde. "Wij hebben een aangifte opgenomen. De overige meldingen worden daarbij gevoegd. Het gaat allemaal om ongeveer dezelfde zaak", legt een woordvoerder uit. Zij benadrukt dat nog niet is besloten of het OM ook daadwerkelijk tot vervolging overgaat.

Door de invoering van de wietpas mogen coffeeshops alleen nog aan leden verkopen. Gebruikers kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen gemeente. De overheid wil zo overlastgevend drugstoerisme tegengaan.

Josemans probeert ook via een andere juridische weg de wietpas aan de kaak te stellen. Na het weigeren van buitenlandse klanten, ging de coffeeshop dinsdag voor iedereen open en werd niet om een pas gevraagd. De coffeeshop kreeg daarvoor een waarschuwing.

Woensdag ging de coffeeshop even voor 11.00 uur opnieuw open. "Na een kwartier kwamen de politie en de gemeente langs voor een controle. Toen bleek dat er buitenlanders en mensen zonder pas waren", zegt Josemans. Hierop is een voornemen tot sluiten uitgereikt. Dat wordt vrijdag omgezet in een sluitingsbevel, waarmee Josemans naar de rechter kan stappen.


OM vervolgt 'discriminerende' coffeeshop niet (Foto: Novum)