Nederlandse jeugd gelukkigst

Nederlandse jongeren geven hun geluk het hoogste cijfer van alle jongeren in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Net als in de meeste andere landen geven jongens hun eigen geluk vaker een hoog cijfer dan meisjes, blijkt uit de studie Health Behaviour in School-aged Children van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Van de 13-jarigen geef 92 procent van de meisjes en 97 procent van de jongens aan zeer gelukkig te zijn. Onder de 15-jarigen is dit respectievelijk 90 procent en 96 procent. Bij de 11-jarigen zijn de verschillen kleiner. Daar is 94 procent van de meisjes zeer gelukkig en 96 procent van de jongens. Onder de 11-jarigen moet Nederland Armenië voor zich laten, bij de andere leeftijdscategorieën voert Nederland de lijst aan.

Andere landen in de top zijn het Vlaamse deel van België, Finland en IJsland. Turkije staat in alle lijstjes onderaan. Daar is tussen de zestig en zeventig procent van de jongeren zeer gelukkig. Boven het land staat steeds Roemenië. Ook Polen en de Oekraïne staan onder aan de lijst.

Nederland scoort ook goed als het om overgewicht gaat. Nederland is de hekkensluiter in de lijstjes met te zware kinderen. Ongeveer tien procent van de kinderen kampt met overgewicht. Alleen onder de 11-jarigen moet Nederland Zwitserland onder zich laten. Het lijstje met te zware kinderen wordt in alle drie de leeftijdscategorieën aangevoerd door de Verenigde Staten, waar ongeveer dertig procent met overgewicht kampt. De VS worden steeds gevolgd door Griekenland en Canada. Onder de 11-jarigen staat Ierland echter op de derde plaats.

De lijst ziet er overigens anders uit als kinderen wordt gevraagd of ze zichzelf te dik vinden. Rond de 45 procent van de 13- en 15-jarige meisjes vindt zichzelf te dik. Bij de jongens is dat ongeveer een kwart. Daarmee staat Nederland in de subtop.