Graus: dierenpolitie komt terug

De dierenpolitie komt terug. Dat zei PVV-Kamerlid Dion Graus zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. "Een echte ridder verliest nooit. Ze kunnen me neersabelen, ik ga gewoon verder."

Na het ineenstorten van de gedoogcoalitie voelde het CDA zich niet meer gebonden aan de afspraken die met de PVV zijn gemaakt over de dierenpolitie. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel om de dierenpolitie ook andere taken te geven naast het bestrijden van dierenleed.

Graus is er furieus over. "Het is een afrekening met de PVV. Een schande dat dit over de rug van de dieren wordt gedaan." Dieren horen volgens hem boven partijpolitiek te gaan.

In de Kamer is geen draagvlak, maar in de samenleving bestaat die volgens Graus wel. "De wil van een meerderheid van het volk wordt niet uitgevoerd in de Tweede Kamer."

Hij wees erop dat op het speciale alarmnummer voor dierenleed tienduizenden meldingen zijn binnengekomen. "Veel meer dan bij de politie en de Dierenbescherming." Het is volgens hem een groot succes dat duizenden dieren in beslag zijn genomen.

Graus zei teleurgesteld te zijn over CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. "Is dat nou een christendemocraat? Volgens hun Bijbel moet je respect hebben voor alles was god geschapen heeft. Je kunt toch niet toestaan dat dieren in deze tijd worden gemarteld, mishandeld en verwaarloosd?"

Van Haersma Buma heeft volgens het PVV-Kamerlid nooit contact gehad met de dierenagenten. "Dan had hij geweten wat voor belangrijke bijvangsten worden gedaan. Bij een melding over vier verwaarloosde honden werd bijvoorbeeld een verwaarloosd kind ontdekt."

Ook in Hero Brinkman is Graus teleurgesteld. Omdat Brinkman de PVV-fractie verliet, is hij volgens Graus een nestbevuiler. Daarnaast beschuldigde hij hem van matennaaierij omdat hij ook instemde met het afzwakken van de dierenpolitie. "Hij heeft me altijd gesteund. Hij is een man met paarden op het erf en heeft bij de bereden politie gezeten."