Van Haersma Buma kandidaat lijsttrekker CDA

Sybrand van Haersma Buma heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat maakte de fractieleider vrijdagmiddag bekend op een persconferentie.

Van Haersma Buma zei met 'volle overtuiging' mee te doen aan de strijd om het lijsttrekkerschap. "Ik zal er staan, voor het CDA. Een vernieuwd CDA met een blik op de toekomst en oog voor elkaar."

Woensdag bepaalde het partijbestuur dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. "Dit is nieuw voor onze partij, maar het past in deze tijd", zei partijvoorzitter Ruth Peetoom toen. Tot nu toe werd de lijsttrekker altijd aangewezen door het partijbestuur, waarna het congres daaraan goedkeuring verleende.

Van Haersma Buma, fractievoorzitter sinds het aantreden van het kabinet-Rutte in 2010, is de eerste prominente CDA'er die zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de partij. Eerder meldden zich al wel voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink.

Ook de bewindslieden Henk Bleker en Liesbeth Spies worden genoemd als mogelijke nieuwe leiders van het CDA. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager liet donderdagavond al weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker van de christendemocraten.

Kandidaten kunnen zich tot volgende week vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. Op 7 mei worden de kandidaten gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.


Van Haersma Buma kandidaat lijsttrekker CDA (Foto: Novum)