Kranten vol lof over 'historisch' akkoord

De ochtendkranten staan vrijdag uitgebreid stil bij het donderdag gesloten begrotingsakkoord tussen CDA, VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Vooral demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wordt veel lof toebedeeld.

Het AD noemt het akkoord 'historisch' en vindt De Jager 'de grote held'. "Hij kreeg voor elkaar wat premier Rutte in zeven weken Catshuis niet lukte", schrijft de krant. De Telegraaf omschrijft het akkoord als een 'huzarenstukje' van De Jager.

Volgens Trouw heeft de Tweede Kamer zich in de afgelopen twee dagen van haar beste zijde getoond. "De onverantwoordelijke opstelling van de PVV afgelopen weekeinde is daarmee volledig naar de achtergrond gedrongen." De breuk tussen de PVV en het CDA en de VVD moet worden gezien als 'een zegen voor Nederland'.

De Telegraaf staat voornamelijk stil bij de enorme gevolgen voor Nederland en besteedt daarnaast veel aandacht aan de PvdA, die volkomen buitenspel staat. "De sociaaldemocraten hebben het nakijken nu ze geen enkele invloed hebben gehad op het omvangrijke bezuinigingspakket. De verhoudingen tussen de linkse oppositiepartijen zijn daardoor flink verzuurd."

Volgens de Volkskrant heeft het 'baanbrekende' akkoord de politieke verhoudingen volledig op z'n kop gezet. De bestuurlijke verlamming op het Binnenhof is volgens de krant doorbroken en daarbij hebben vooral GroenLinks en de PvdA een flinke gok genomen.