Wilders: Europa echt het verkiezingsthema

Minder Europa en meer baas in eigen land wordt echt hèt thema van de verkiezingen. Dat laat PVV-leider Geert Wilders zondagavond per sms weten in reactie op kritiek van onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes (VVD). "We laten onze ouderen niet betalen voor de frauderende Grieken. Wat ze ook allemaal goedkoop zwartepieten."

Kroes stelt op de website van het FD dat Wilders Brussel op een leugenachtige manier de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen geeft. De VVD-politica is 'geschokt' door het einde van de onderhandelingen, die Wilders na zeven weken liet stuklopen op de drieprocentsnorm en de effecten van de bezuinigingen op AOW'ers.

De PVV-voorman wees zaterdag herhaaldelijk naar de in zijn ogen te starre Europese regels die een begrotingstekort van maximaal drie procent zouden voorschrijven. "Het gaat niet om het uitvoeren van de Brusselse regels en we spreken niet over een Brussels dictaat", weerspreekt Kroes dat standpunt.

Het is volgens Kroes een heel duidelijke beslissing van de Nederlandse regering zelf geweest om naar de drieprocentsnorm te willen streven. "Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel. Het omgekeerde is eerder waar."

VVD-fractievoorzitter Stef Blok uitte eerder op de dag in Buitenhof ook al forse kritiek op Wilders. Hij zei dat de doorberekeningen van het Centraal Planbureau geen verrassing voor Wilders kunnen zijn geweest en dat hij door de Catshuisonderhandelingen af te breken de ouderen juist een slechte dienst heeft bewezen. CDA'ers als vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma hebben ook geen goed woord over voor de stap van de PVV-leider.

Wellicht worden in september verkiezingen gehouden. De PVV, die bij de vorige verkiezingen 24 Kamerzetels haalde, steeg tussen vrijdag en zondag van zeventien naar negentien zetels in de peiling van Maurice de Hond.


Wilders: Europa echt het verkiezingsthema (Foto: Novum)