Robert M. hint op zelfmoord

Robert Mikelsons heeft vrijdag op de laatste dag van het proces rondom de Amsterdamse zedenzaak gezinspeeld op zelfmoord. "Het feit dat ik er niet had mogen zijn, kan ik misschien nog herstellen", zei hij aan het eind van zijn slotwoord. Zijn raadslieden zeiden eerder juist dat M. geen suïcidale neigingen heeft.

De 28-jarige M. blikte terug op het proces dat de afgelopen zes weken plaatsvond. Hij weersprak de bewering van het Openbaar Ministerie dat hij geen empathie heeft en dat hij mogelijk gevallen van misbruik heeft verzwegen. "Er zijn geen skeletten meer in de kast, het schip is schoon. Alles is verteld."

Hij herhaalde dat hij niet alleen seksuele gevoelens had voor zijn tientallen slachtoffers, maar ook gevoelens van liefde en troost. Hij gaf aan sinds zijn puberteit te weten dat seksueel misbruik schadelijk is voor kinderen en zei dat het een leugen is dat hij dit niet zou vinden.

Het OM zei eerder dat M. overkomt als koud en emotieloos. M. zei dit niet te zijn. "Ik zou het fijn vinden als ik kil en gevoelloos was, dan zou ik geen pijn hebben, vooral over de ouders en kinderen.

Ook zei M. dat hij sinds zijn aanhouding in december 2010 120 duizend euro schuld heeft opgebouwd. Daardoor zal hij eventuele schadevergoedingen nooit kunnen betalen.

Het OM heeft twintig jaar celstraf en tbs geëist tegen M. en twaalf jaar tegen zijn echtgenoot Richard van O. als medepleger. Van O. maakt geen gebruik van zijn recht om het laatste woord te mogen voeren. De rechtbank in Amsterdam doet uitspraak op 21 mei.