Rutte steunt Bleker in Hedwigedossier

Premier Mark Rutte (VVD) steunt de plannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Dat bleek vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Bleker heeft nog geen meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn plannen. De PVV speelt daarbij een sleutelrol. PVV-leider Geert Wilders nam donderdagavond duidelijk stelling. Zonder een referendum onder de Zeeuwse bevolking zal zijn partij 'geen millimeter steun' geven aan de staatssecretaris, twitterde hij.

Rutte wilde niet reageren op de opstelling van Wilders, omdat hij Bleker niet voor de voeten wil lopen. "Ik doe er het zwijgen toe." Het debat werd donderdag afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de steun van de Europese Commissie voor de plannen. Door nu te spreken wordt het proces waar Bleker middenin zit mogelijk geschaad, zei de premier.

Wel steunt hij de plannen van Bleker. "Ik denk dat er een verstandige aanpak ligt." Het compromis van de staatssecretaris is 'werkbaar', zei Rutte. Hij wees erop dat ook de provincie Zeeland inmiddels heeft ingestemd. Bovendien zou er een positief advies van de EC in de pijpleiding zitten.

De provincie Zeeland praat vrijdagmiddag over het voorstel. Mocht het provinciebestuur geen heil zien in een referendum, dan wil de PVV een opiniepeiling houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", zei Richard de Mos (PVV) donderdag. Bleker zei donderdag dat hij zou meewerken aan een referendum, mocht Zeeland daartoe besluiten.

Het compromis van Bleker bestaat eruit dat een derde van de Hedwigepolder onder water wordt gezet, evenals een paar andere gebieden. Dat is nodig om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. De Tweede Kamer reageerde donderdag uiterst kritisch op het voortstel, hoewel Ad Koppejan (CDA) liet weten ermee te kunnen instemmen. Hij verzette zich jarenlang tegen de ontpoldering.