D66 wil weer gekozen burgemeester

D66 gaat opnieuw proberen om de door de kroon benoemde burgemeester en commissaris van de koningin uit de Grondwet te halen. De partij wil dat de kiezer over die beslissing gaat. D66-Kamerlid Gerard Schouw dient daar donderdag twee voorstellen voor in, schrijft de Volkskrant.

Volgens Schouw is Nederland het enige land in Europa waar de burgemeester niet wordt gekozen. "In geen van die landen is men erop teruggekomen omdat het een slecht idee zou zijn", zegt hij in de krant. Schouw denkt op steun te kunnen rekenen van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks en SP.

Schouw vindt dat de burgemeester zijn legitimiteit verliest als de koningin blijft benoemen, zoals dat nu in de Grondwet staat. "De burgemeester ontwikkelt zich steeds meer tot de lokale premier van de gemeente, het is de matchmaker van een college en het boegbeeld naar buiten. Als hij dan steeds meer bevoegdheden krijgt, moet de burgemeester in een democratie daar ook op worden afgerekend."

In het verleden probeerde D66 eerder om bestuurders langs democratische weg aan te wijzen. In 1999 sneuvelde de invoering op het laatste nippertje door een doorslaggevende tegenstem van VVD-senator Hans Wiegel. In 2005 stemde de PvdA tegen in de Eerste Kamer, waarna D66-minister Thom de Graaf opstapte.