Kort geding om wietpas

Negentien coffeeshophouders en verschillende belangengroepen staan dinsdag voor de rechter in Den Haag in hun strijd tegen de wietpas. Ze willen voorkomen dat ze hun klanten moeten registreren.

Door nieuwe regelgeving veranderen coffeeshops in besloten clubs met maximaal tweeduizend leden. Mensen kunnen alleen lid worden van een shop in de gemeente waar zij wonen. De pas is onder meer bedoeld om overlast door buitenlanders in de grensstreken te voorkomen. De exploitanten stellen dat de overheid hen dwingt te discrimineren.

De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat dit is toegestaan, als de openbare orde ernstig dreigt te worden verstoord. De eisers vinden dat dit vonnis niet zonder meer voor heel Nederland geldt. Met name in de grote steden zouden drugstoeristen de openbare orde niet of nauwelijks in gevaar brengen. Ook kleven er privacybezwaren aan de pas.

De wietpas werd 1 januari ingevoerd in de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland. De controles beginnen per 1 mei. In 2013 volgt de rest van het land. De burgemeesters van Maastricht, Breda, Tilburg en Eindhoven lieten eerder weten dit beleid te gaan handhaven. Onder meer de gemeente Amsterdam heeft aangegeven geen heil te zien in de pas. Coffeeshops in Haarlem weigeren de wietpas in te voeren.

De initiatiefnemers willen dat de rechter voor 1 mei uitspraak doet.