Rutte: niet onderhandeld met SGP

Mark Rutte (VVD) heeft vorige week contact gehad met de SGP, maar er is niet onderhandeld met de partij van Kees van der Staaij. Dat zei de premier dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Van der Staaij werd vorige week gespot toen hij instapte in de dienstauto van Rutte. Dit weekeinde bevestigde hij dat hij door de premier is 'gepolst' over 'thema's uit de Catshuisonderhandelingen'. "Er zijn in de dienstauto geen onderhandelingen gevoerd", stelde Rutte echter. Ook ontkende hij dat Van der Staaij is gepolst. Wel is er 'contact' geweest met de SGP. Verder wilde Rutte daar niets over kwijt.

De premier was ontboden door Arie Slob (ChristenUnie) die wilde weten waarom de onderhandelingen in het Catshuis zo lang duren. "Het duurt en het duurt maar", zei hij. De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zijn de zevende week ingegaan. Slob eiste dat de Kamer voor het meireces met het kabinet over de plannen debatteert.

Rutte deed zoals gebruikelijk geen mededelingen over de voortgang, omdat de onderhandelende partijen een mediastilte hebben afgesproken. De contacten met de SGP leidden evenwel tot irritatie bij de oppositie. Als er een partij wordt betrokken bij de gesprekken, moet de Kamer daarover debatteren, zei Diederik Samsom (PvdA).