President Turkije begint bezoek aan Nederland

President Abdullah Gül van Turkije begint dinsdag aan zijn 3-daagse staatsbezoek aan Nederland. Bij het Koninklijk Paleis in Amsterdam worden Gül en zijn echtgenote Hayrünissa verwelkomd door koningin Beatrix, die de Turkse president heeft uitgenodigd.

Na de welkomstceremonie leggen de president en zijn vrouw in aanwezigheid van premier Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Ook staat een bezoek aan het Amsterdam Museum en een ontmoeting met Turkse en Nederlandse ondernemers op het programma. Een staatsbanket in het Koninklijk Paleis sluit de eerste dag af. Op de negen locaties die de president in de hoofdstad aandoet, geldt een noodverordening om ervoor te zorgen dat het bezoek zonder problemen verloopt.

Woensdag en donderdag gaat Gül naar Den Haag en Limburg. Het is de tweede keer dat een president van Turkije een staatsbezoek brengt aan Nederland. De eerste keer was in 2001, door toenmalig president Ahmet Necdet Sezer. Beatrix bracht in 2007 een staatsbezoek aan Turkije. In juni reist de vorstin opnieuw af naar het land, al zal dit geen staatsbezoek zijn.

President Turkije begint bezoek aan Nederland
President Turkije begint bezoek aan Nederland (Foto: ANP)