'AIVD onderzoekt dreigvideo aanslag dijken'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt filmpjes op internet waarin gedreigd wordt met aanslagen op de Nederlandse dijken. Ook het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag zou 'met de grond gelijk worden gemaakt', schrijft dagblad Metro na het zien van de filmpjes.

In de filmpjes zegt een man die zichzelf omschrijft als een Servische deskundige op het gebied van de Nederlandse waterwering dat een aanslag op de dijken catastrofale gevolgen zou hebben. Hij eist de vrijlating van de oorlogsmisdaden verdachte Serviërs Ratko Mladic, Radovan Karadzic en Vojislav Seselj.

De twee dreigfilmpjes zijn opgenomen in de duinen en bij het tribunaal en zijn eind februari online gezet. Ze bevatten een ultimatum naar het moment dat de 'vaderlandslievende krachten de macht in Servië hebben overgenomen', wat een verwijzing naar de Servische presidentsverkiezingen op 6 mei kan zijn.

Update 14.45  uur
Het doelwit van de aanslag zou zich vlakbij het racecircuit Zandvoort bevinden, tussen Zandvoort en Bloemendaal in. Dit blijkt uit onderzoek van RTV Noord-Holland. In het filmpje wordt herhaaldelijk aangegeven dat de plaats waar gefilmd wordt, de plaats van de aanslag zal zijn.

In het filmpje komt ook een tweede man aan het woord, die zich voordoet als 'dijkenexpert'. Volgens beide mannen zal het een 'grote catastrofe' zijn wanneer deze 'dijken' door raketten worden opgelazen.