Hulp Surinaamse overheid opgeschort

Nederland gaat de ontwikkelingshulp aan Suriname opschorten. Het kabinet doet dat naar aanleiding van de omstreden amnestiewet, zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over deze wet.

Het gaat om een bedrag van zo'n twintig miljoen euro, een restant van de ruim anderhalf miljard die Nederland toezegde bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

Door de wet kunnen de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, in principe niet worden vervolgd. Premier Mark Rutte (VVD) noemde de wet vorige week onverteerbaar en zei dat Suriname zal merken dat het land dit besluit heeft genomen.

Rosenthal lichtte tijdens het debat toe wat dit precies inhoudt. Behalve het opschorten van de ontwikkelingshulp gaat het om het opvoeren van de druk op Suriname. "We proberen uit alle macht de internationale pressie op Suriname te mobiliseren", zei de bewindsman. Dat gebeurt onder meer via de Europese Unie en bilaterale contacten.