'Moslims, ga weg uit Frankrijk'

Volgens Omar al-Haddouchi, Marokkaans leider van de jihadisten, dienen moslims te vertrekken uit Frankrijk omdat ze daar vanwege allerlei maatregelen niets meer te zoeken hebben. Volgens hem kunnen ze het beste naar een Noord-Afrikaans land vertrekken.

De radicale geestelijke doet zijn opmerkelijke fatwa in een videoboodschap die op jihadistische websites circuleert. Hij stelt dat er voor moslims in Frankrijk geen plaats meer is vanwege maatregelen zoals het boerka- en hoofddoekverbod, en beperkingen voor gebedsoproepen. Ook het strenger in de gaten houden van radicalen na de aanslagen in Toulouse is hem een doorn in het oog.

Al-Haddouchi was in Marokko tot dertig jaar cel veroordeeld wegens banden met de daders van zelfmoordaanslagen in Casablanca negen jaar geleden, maar heeft van de koning gratie gekregen. De prediker noemt niet-moslimlanden een toilet waar je je behoefte doet en weer vertrekt. Hij adviseert gelovigen te verkassen naar landen zoals Marokko en Algerije, waar islamitische gebruiken worden gerespecteerd.

In Frankrijk wonen vijf tot zes miljoen moslims, oftewel negen á tien procent van de bevolking. In Nederland ligt dit aandeel op circa vijf procent en in België op vier.