Southampton herdenkt vertrek Titanic

Exact honderd jaar nadat de Titanic de haven van Southampton had verlaten, heeft de Engelse havenstad de ramp met het schip herdacht. Meer dan een derde van de vijftienhonderd mensen die omkwamen bij de ramp met de Titanic op 15 april 1912 woonde in Southampton.

Dinsdag kwamen meer dan 650 nakomelingen van de slachtoffers bijeen voor een ceremonie op de kade waar de Titanic voor vertrek lag aangemeerd. De aanwezigen gooiden bloemen en kransen in het water waarna een moment stilte in acht werd genomen.

Om klokslag 12.00 uur plaatselijke tijd weerklonk een opname van de scheepstoeter van de Titanic in de haven, het moment dat het onverwoestbaar geachte schip een eeuw geleden de trossen losgooide voor zijn reis naar New York. Het vertrek werd nagespeeld met een vaartuig uit diezelfde tijd. De ceremonie eindigde met de hymne 'Nearer My God To Thee', dat naar verluidt werd gespeeld door de musici van de Titanic toen het stoomschip na zijn noodlottige aanvaring met een ijsberg ten onder ging.

Later op de dag liepen honderden schoolkinderen uit Southampton naar het stadscentrum met foto's van stadsbewoners die bij de ramp het leven lieten.