Agent belaagd door rouwstoet Griekse apotheker

Deelnemers aan een mars ter nagedachtenis van de Griek die uit wanhoop over de rigoureuze bezuinigingen zelfmoord zou hebben gepleegd, hebben zaterdag in Athene een politieman aangevallen. De betogers beroofden de agent van zijn kogelwerende vest en lieten hem bloedend achter.

De herdenkingsmars volgde op de uitvaartdienst van Dimitris Christoulas. Christoulas, een 77-jarige gepensioneerde apotheker, schoot zich woensdag op het Syntagma-plein in Athene door het hoofd. In zijn afscheidsbrief weet hij zijn geldzorgen aan de Griekse politieke kaste en riep jongeren op hun gekozen leiders te vermoorden.

Zijn zelfgekozen dood heeft de volkswoede over de bezuinigingen in Griekenland nog aangewakkerd. Honderden boze Grieken woonden Christoulas' rouwdienst bij en hieven daar protestliederen en -leuzen aan. Na afloop trokken ongeveer tweehonderd mensen door het centrum van Athene naar het Syntagma-plein waar Christoulas zijn einde vond.

Daar kreeg de menigte twee agenten in het vizier. Een twaalftal demonstranten trok een capuchon over de ogen en zette de jacht op de politiemannen in. Een van hen wist te ontsnappen, maar de ander werd in elkaar geslagen.

De belaagde agent ontkwam toen collega's hem te hulp schoten. Zijn kogelwerende vest dat de relschoppers buitmaakten lieten zij achter op de plaats van Christoulas' dood, om daar als provisorisch gedenkteken te dienen.