Vader Marshall-versterker overleden

Jim Marshall, de man achter de legendarische Marshall-gitaarversterkers, is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf droeg in belangrijke mate bij aan de grote populariteit van rauw gitaargeluid.

Marshall richtte het Britse versterkerbedrijf in 1962 op. Het merk werd al snel populair onder gitaristen zoals Jimi Hendrix, die weliswaar beroemd werd met zijn Fender-gitaar maar de versterkers van dat merk te 'clean' vond.

Marshall-stack (bron: WIkimedia, foto: BEG, licentie: CC BY)De Marshalls klonken niet alleen rauw maar konden ook snoeihard, wat een uitkomst was voor The Who, ooit de 'luidste band ter wereld'. Volgens gitarist Pete Townsend waren de versterkers een geschenk uit de hemel omdat niemand zich anders boven drummer Keith Moon uit kon horen.

Jim Marshall kreeg de bijnaam the Father of Loud vanwege het volume van zijn versterkers - die volgens sommigen overigens tot elf kunnen. Hij wordt gezien als invloedrijke kracht achter het nog steeds populaire rauwe rockgitaargeluid.

Hoewel veel muzikanten al lang en breed op transistorversterkers zijn overgestapt, worden buizenversterkers bij Marshall nog steeds gemaakt en verkocht. Velen zweren erbij, hoewel de amps moeten opwarmen en meer stroom verbruiken, maar daar staat een typisch geluid tegenover als de versterker wordt overstuurd.


Gary Moore (ook overleden) speelt de blues via Marshall-stacks