PVV tegen aan banden leggen schietsport

De PVV is het niet eens met het voornemen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de schietsport aan banden te leggen. Opstelten wil onder meer van semiautomatische wapens af die bedoeld zijn om op bewegende doelen te schieten. De PVV vindt dat de minister met het verbieden van de zogeheten dynamische schietsport een brug te ver gaat.

Opstelten liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat hij naar aanleiding van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn strengere regels voor de schietsport invoert. Schutter Tristan van der V., die in april vorig jaar zes mensen en zichzelf doodschoot, was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

Met het aanscherpen van de regelgeving wil Opstelten voorkomen dat een zogenoemde 'lone wolve' zich traint in wapengebruik. De PVV wijst erop dat er bijna veertigduizend sportschutters in Nederland zijn die de schietsport zonder gevaar voor de samenleving beoefenen. "Zij moeten niet de dupe worden van regelgeving die te ver gaat", vindt PVV-Kamerlid Lillan Helder. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over het onderwerp.

De afwijzing van de plannen van Opstelten door gedoogpartner PVV is opvallend, omdat de partij meestal juist aandringt op een strenger veiligheidsbeleid.