Schoonmakers pessimistisch over cao-besprekingen

Schoonmakers aangesloten bij FNV Bondgenoten gaan in op de uitnodiging van de werkgevers om weer te praten over een nieuwe cao, maar zijn 'zeer pessimistisch' over de uitkomst. "Tenzij er een wonder gebeurt, komt er geen cao", stelt bestuurder van de bond Ron Meyer vrijdag.

De werkgevers in de schoonmaakbranche nodigden de vakbonden donderdagavond uit voor een 'afrondend' formeel cao-overleg. Na verkennende informele gesprekken in de afgelopen weken heeft brancheorganisatie OSB een nieuw voorstel gedaan. Het vorige eindbod met vijf procent loonsverhoging wordt daarbij niet meer gekoppeld aan de pensioenbijdrage.

Voor FNV Bondgenoten is het bod nog altijd onvoldoende. "Breekpunt voor ons blijft doorbetaling bij ziekte", zegt Meyer. "De werkgevers willen daar nu een onderzoek naar doen. Daar kopen de schoonmakers, die al bijna drie maanden staken, natuurlijk niets voor."

Voor Meyer staat het vrijwel vast dat er geen cao komt. Gevolg daarvan is dat er per opdrachtgever afspraken moeten worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden. Bovendien kan de cao dan niet algemeen verbindend worden verklaard voor alle schoonmaakbedrijven. "Veel opdrachtgevers, zoals de NS, Schiphol en het UWV, zijn wel welwillend", constateert Meyer. "Maar het levert wel chaos op natuurlijk, want dit soort onderhandelingen kosten veel tijd en leveren steeds andere voorwaarden op."

Meyer is niet te spreken over de manier waarop de werkgevers de uitnodiging hebben gedaan. "Ik kreeg via de radio te horen dat ze een nieuw bod hebben gedaan", vertelt Meyer. "Terwijl ik net van een informeel gesprek van ze afkwam! Dat is toch geen manier van doen."

De schoonmakers staken al sinds begin dit jaar voor een betere cao. Donderdag deden 1500 schoonmakers mee aan een sit-in op treinstation Utrecht Centraal. Volgende week dinsdag loopt de deadline af waarop FNV Bondgenoten een nieuwe cao wil hebben. Lukt dat niet, dan worden de acties gestaakt.