Pedojaagster Van Hertum opnieuw veroordeeld

'Pedojaagster' Yvonne van Hertum is opnieuw veroordeeld voor het belagen van een man die ze beschuldigt van pedofilie. De rechtbank in Rotterdam legde haar woensdag een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De klager kreeg in een parallelle zaak drie maanden voorwaardelijk opgelegd.

Van Hertum heeft volgens de rechtbank ruim een jaar lang foto's en fragmenten van telefoongesprekken met de man op internet geplaatst. Hij zocht volgens haar dagelijks contact met pedoseksuelen.

Met haar acties heeft de pedojaagster volgens de rechter 'ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer' van het slachtoffer. "Voor mensen van wie persoonsgegevens op internet staan kunnen de gevolgen enorm zijn, met name als het gaat om onbewezen verdenkingen of intieme details uit hun leven."

Het slachtoffer zou de pedojaagster op zijn beurt heel vaak hebben gemaild en gebeld om haar bang te maken. Ook heeft de man haar via de politie met de dood bedreigd. De rechtbank acht het echter niet nodig de man een gebiedsverbod op te leggen rond de woning van Van Hertum, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.

Van Hertum en het slachtoffer vallen elkaar al vijf jaar lastig en hebben elkaar al verschillende keren voor de rechter gedaagd. "Er lijkt maar geen einde te komen aan deze gang van zaken", aldus de rechtbank.

Het is niet de eerste keer dat Van Hertum vanwege haar jacht op pedofielen verantwoording moest afleggen tegenover een rechter. In 2009 kreeg ze vier maanden cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. De Hoge Raad verwierp in december nog een cassatieberoep van Van Hertum tegen deze straf. Wel bepaalde de Hoge Raad dat ze een week minder de gevangenis in hoefde vanwege de lange procesduur.