Keith Bakker erkent misbruik positie

Keith Bakker heeft misbruik gemaakt van zijn positie als hulpverlener. Dat zei de 51-jarige verslavingsdeskundige maandag in de rechtszaal aan het begin van de tweede dag van de inhoudelijke behandeling.

De afkickgoeroe wilde voordat de zaak verderging zijn hart luchten. "Ik was eenzaam. Ik gebruikte deze mensen als vrienden", zei hij nadat hij had toegegeven misbruik van zijn positie te hebben gemaakt. Naar eigen zeggen heeft hij daar het hele weekeinde over nagedacht.

Bakker wilde daarnaast zijn excuses aanbieden aan zijn ex-partner, die ook in zijn kliniek werkte. "Zij hield zielsveel van mij en ik was niet eerlijk tegen haar." De vrouw is ook de moeder van Bakkers twee kinderen.

De verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie er ten minste twee minderjarig waren. Hij gaf eerder toe met een vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' te hebben overschreden. Wel vond hij dat de verhalen van de vermeende slachtoffers waren aangedikt. Zo beweert de afkickgoeroe geen seks met de meisjes te hebben gehad. Het OM verdenkt hem echter van verkrachting.

Wellicht komt de officier van justitie maandag met een eis. In de zaal zijn naast Bakker ook een aantal van zijn vermeende slachtoffers aanwezig.