Orwells klassieker 1984 opnieuw verfilmd

Het lijkt erop dat de klassieker 1984 van de Britse schrijver George Orwell opnieuw wordt verfilmd. Twee Amerikaanse productiemaatschappijen proberen een remake van de grond te krijgen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Straatkunstenaar Shepard Fairey, die onder meer de verkiezingsposter Hope van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama ontwierp, is van plan de remake te produceren. Er wordt nog gezocht naar scenaristen.

Het in 1949 gepubliceerde boek werd al meermalen verfilmd, en tot tv-serie gemaakt. De meest recente versie is die uit 1984 met onder anderen John Hurt en Richard Burton in de hoofdrollen.

1984 toont een schrikbeeld van een mogelijke toekomst die zich afspeelt in een totalitaire maatschappij die in permanente staat van oorlog verkeert. Propaganda, bewaking en zelfs overheidscontrole over gedachten zijn aan de orde van de dag, wat weer tot massale paranoia leidt.

Het boek was een duidelijke kritiek op zowel de extreemrechtse nazi's als de extreemlinkse communisten van tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een van de sleutelzinnen uit het boek, 'Big Brother is watching you', is evenals de term 'orwelliaans' is nog altijd in zwang bij het omschrijven van het totale verlies van persoonlijke vrijheden en de teloorgang van privacy.