Kinderen Zonnehuizen krijgen spaargeld terug

Ongeveer tweehonderd jonge cliënten van de failliete zorginstelling Zonnehuizen krijgen hun spaargeld terug. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stellen zich garant voor het verdwenen geld van de voogdijkinderen.

Cliënten stortten het geld op de rekening van Zonnehuizen om bijvoorbeeld kleding van te kopen of grote uitgaven van te doen. Hun geld was verdwenen omdat het tijdens het faillissement van Zonnehuizen op de rekening van de stichting stond. Door de garantstelling van de staatssecretarissen kunnen de kinderen direct weer over hun geld beschikken. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 150.000 euro.

Van Zanten en Teeven vinden dat de kinderen 'niet opnieuw de dupe moeten worden van een situatie waar zij part noch deel aan hebben'. Ze maken er werk van om ervoor te zorgen dat spaargelden niet meer op deze manier kunnen verdwijnen, schrijven ze aan de Kamer.

Zonnehuizen werd eind december failliet verklaard nadat de antroposofische zorginstelling in grote financiële problemen was gekomen.