Kamp wil boete uitkeringsfraude flink verhogen

De boete voor uitkeringsfraudeurs wordt volgend jaar flink verhoogd. Dat is de bedoeling van een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. De minister wil ook bedrijven aanpakken. Als ze sjoemelen met arbeidswetten, wil de minister ze kunnen stilleggen.

Vanaf 1 januari moeten uitkeringsfraudeurs het onterecht ontvangen bedrag terugbetalen, plus eenzelfde bedrag aan boete. Bij herhaling loopt de boete op tot 150 procent van het oorspronkelijke bedrag. Het boetebedrag voor fraudeurs is dan volgens de minister tien keer zo hoog als in het oude boeteregime.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden wil de minister voor maximaal drie maanden kunnen stilleggen. Daarnaast worden de boetes voor bedrijven bij de tweede overtreding verdubbeld en bij de derde verdrievoudigd. Daarnaast gaat het boetebedrag omhoog. Waar eerst bijvoorbeeld achtduizend euro moest worden betaald voor een illegale werknemer, wordt dat nu twaalfduizend.

De maatregelen moeten de 'gestaag groeiende groep hardnekkige fraudeurs', zowel onder bedrijven als onder uitkeringsgerechtigden, aanpakken, schrijft de minister. In 2010 werd voor 119 miljoen euro gefraudeerd. Aan bedrijven werden vierduizend boetes opgelegd van in totaal veertig miljoen euro.

De Raad van State heeft overigens een negatief advies gegeven over het wetsvoorstel van Kamp. De raad trekt de conclusie van Kamp in twijfel dat het aantal fraudeurs toeneemt. Bovendien pleit de raad ervoor om eerst de handhaving te verbeteren. Volgens de minister is de pakkans echter al groot, omdat de inspectie langsgaat bij bedrijven 'waar risico's worden verwacht'. Vorig zijn 32 duizend bedrijven bezocht.


Kamp wil boete uitkeringsfraude flink verhogen (Foto: Novum)