John Carter op weg naar grootste flop aller tijden

Disney verwacht met avonturenfilm John Carter voor tweehonderd miljoen dollar de boot in te gaan. Het sciencefictionepos zou daarmee de grootste financiële flop aller tijden worden. Het record staat nu op een verlies van 147 miljoen dollar, na inflatiecorrectie, voor de piratenfilm Cutthroat Island uit 1995.

Het maken van John Carter kostte 250 miljoen dollar, en de promotie nog eens honderd miljoen extra. De opbrengsten blijven tot nu toe steken op 184 miljoen dollar. Disney verwacht door de flop van John Carter in het tweede kwartaal tachtig tot 120 miljoen dollar in de rode cijfers te duiken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Disney heeft zijn hoop gevestigd op de grote zomerfilms The Avengers en Brave, een animatiefilm van dochtermaatschappij Pixar. "We geloven dat die films grote potentie hebben om de waarde van de studio en de rest van het bedrijf op te drijven", schrijft Disney in een verklaring.

Disney bereidde zich er al op voor dat John Carter, die sinds begin maart wereldwijd in de bioscopen draait, zou floppen. Het rekende met een verlies van honderd tot 150 miljoen dollar. Het werkelijke verlies lijkt nu veel groter uit te pakken.

De 3D-film John Carter is gebaseerd op het gelijknamige sciencefictionboek van Edgar Rice Burroughs. Het verhaal speelt zich af op de planeet Barsoom en gaat over de oorlogsveteraan John Carter, gespeeld door Taylor Kitsch, die wordt overgeplaatst naar Mars. Daar belandt hij midden in een oorlog.