Brinkman stapt uit PVV-fractie

De kritische PVV'er Hero Brinkman geeft dinsdagmiddag om 13.00 uur een persconferentie. Dat heeft het Tweede Kamerlid van de partij van Geert Wilders dinsdag via Twitter bekendgemaakt.

Voorlichters van de PVV zeggen niet te weten waarom Brinkman een persconferentie geeft. Diverse bronnen geven echter aan te weten dat Hero Brinkman van plan is om uit te PVV-fractie te stappen en zijn werkzaamheden voor de partij neer te leggen.

Vorige week lekte een kritische mail van Brinkman uit via het tv-programma EenVandaag, waarin hij zijn zorgen uit over het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese migranten. Het Kamerlid vindt het belangrijk dat problemen en overlast door onder meer Polen aan de orde worden gesteld, maar meent dat mensen te veel over één kam worden geschoren. Het plan had volgens hem eerst in de fractie besproken moeten worden.

Het mogelijk uit de fractie stappen van Brinkman heeft wellicht grote gevolgen voor het kabinet. Het minderheidskabinet heeft met de zetel van Brinkman 76 zetels in de Tweede Kamer. Wanneer Brinkman uit de fractie stapt vervalt deze zetel voor de PVV en komt het minderheidskabinet op 75 zetels.

Update 13:00
Hero Brinkman stopt als kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Brinkman gaat zelfstandig door als éénmansgroep in de Tweede Kamer en staat zijn zetel niet af aan de PVV. Hero is het niet eens met de koers die Geert Wilders nu vaart en wil dat zijn kinderen over 30 jaar ook nog op de PVV kunnen stemmen.

Update 13:32
Brinkman heeft aangegeven de gedoogcoalitie te zullen blijven steunen. "Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen. Ik zal dit kabinet niet laten vallen", zei hij.

De voormalige PVV-parlementariër zegt verder dat hij heeft onderschat hoe het is om democratisch te functioneren in een rond één man opgebouwde partij. Eerdere pogingen van hem om van de PVV een ledenpartij te maken mislukten.

Ten slotte vindt Brinkman dat de lijn-Wilders mensen te veel wegzet. Het Polen-meldpunt was wat hem betreft de druppel. Brinkman stelt dat je mensen niet op dergelijke wijze aan de kant kunt schuiven, omdat je uiteindelijk ook met ze samen zal moeten werken.

PVV'er Brinkman geeft persconferentie
PVV'er Brinkman geeft persconferentie (Foto: ANP)