Kosten Olympische Spelen Nederland al 190 miljoen

De kosten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen lopen op. Nog voordat duidelijk is of Nederland zich kandidaat stelt, hebben gemeenten, provincies en het rijk al 190 miljoen euro uitgegeven aan dienstreizen, lobbycomités en investeringen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Het geld is ook gestoken in sportaccommodaties van Olympische afmetingen. Daarvoor is ongeveer 109 miljoen euro besteed. De overige 81 miljoen zijn de directe kosten voor onder meer lobby's en haalbaarheidsonderzoeken.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de uitgaven 'waanzinnig'. "Investeer gewoon in goeie basissport voor alle jeugd en voor mensen die nog niet sporten, en doe niet mee aan dit soort snoepreisjes voor de bestuurlijke elite."

Sportkoepel NOC*NSF vindt de bedragen te verantwoorden. "Ik vind het veel te weinig", zegt directeur Gerard Dielessen. "Er wordt geld uitgegeven aan het op Olympisch niveau brengen van Nederland en met name sport weer als middel in te zetten, ook voor de breedtesport. En die breedtesportontwikkeling is heel erg belangrijk want daarmee kun je obesitas bestrijden, en andere gezondheidsklachten voorkomen, dus ik vind het eigenlijk een schijntje."